Håndplukket utvalg
Hjemlevering samme dag
En hel camembert på en tallerken med en kniv.

Camembert: Oppskriftene du må prøve!

Elsker du hvitmuggosten camembert like mye som oss? Da er du på rett sted! Scroll ned for å utforske fantastiske camembert-oppskrifter og for å lære mer om denne franske delikatessen.

Camembert er en fransk ost med røtter i Normandie. Med sin glatte tekstur og milde, nøtteaktige smak passer camembert-ost til alt fra forretter og hovedretter til desserter og snacks. Men hvordan lages den egentlig, og hva gir den sin karakteristiske smak?

Hva er camembert? La oss forklare! 

Camembert-ost er faktisk oppkalt etter den lille landsbyen Camembert i Normandie, hvor den først ble opprettet på 1700-tallet. For å lage camembert blandes kumelk med en spesiell hvitmuggkultur og løpe. Disse ingrediensene danner en ostemasse.

Denne massen kuttes ned for å kunne filtrere ut unødvendig væske, og blir deretter saltet og formes til spesielle osteformer. Den får deretter modnes i 4–9 uker. I løpet av denne tiden utvikler osten sin karakteristiske skorpe og får sin unike smak.

I dag er det mange som ser på camembert-ost som et must på ostefatet og smørbrødet. For å frigjøre dets fulle potensial anbefaler vi å la den modnes ved romtemperatur i noen timer før du spiser den. Vi lover at du ikke vil bli skuffet!


Hvordan er en god camembert?

Som med mange andre delikatesser kan det være vanskelig å finne frem i utvalget av camembert. For å finne den rette er det imidlertid et par ting du kan vurdere.

Riktig modning

Camemberten bør være tilstrekkelig modnet for å utvikle sin karakteristiske smak og tekstur. Modningsprosessen kan variere, men en god tommelfingerregel er å se etter oster med en myk og kremaktig kjerne. Skorpen skal være hvit med en svak rosaaktig farge. Overmoden camembert kan ha en ammoniakklignende lukt og smak, så det er viktig å unngå for lang modning.

Aroma

En god camembert skal ha en mild og delikat aroma som er litt nøtteaktig og gjæraktig. Du bør kunne lukte en subtil sødme i osten, men den bør ikke være overveldende eller ubehagelig. Jo lengre den modnes, dess sterkere vil den lukte. Mange synes at denne osten lukter mer enn den smaker.

Balansert smak

Camembert skal ha en balansert smak som inkluderer sødme, salt og en mild syrlighet. Den er ikke for skarp i smaken.


Camembert og Brie: Hva er forskjellen?

Ja, hva er egentlig forskjellen på de to hvitmuggostene Camembert og Brie? La oss dykke dypere inn i deres unike egenskaper.

Camembert og brie er begge myke, hvite oster med en kremet indre kjerne. Imidlertid er camembert kjent for sin robuste og dristige smak, som kan være mer intens enn bries mer subtile og delikate profil. Deres distinkte karakterer er et produkt av deres geografiske opprinnelse – camembert kommer som nevnt fra Normandie, mens brie har sine røtter i Île-de-France-regionen.

Så hvis du leter etter en osteopplevelse som tar deg med på et smakfullt eventyr med dristige nyanser, så er camembert det åpenbare valget. Hvis du i stedet foretrekker en mildere, silkeaktig ost med en subtil smak, bør du heller gå for en brie.


Hvor lang holdbarhet har camembert?

Under optimale forhold kan en camembert holde seg frisk i opptil 2-3 uker i kjøleskapet. Dette er hvis den oppbevares i originalemballasjen eller i en lufttett beholder. Fordi osten er myk, er den mer følsom for temperaturendringer og fuktighet.

Så snart du åpner osten, reduseres holdbarheten. Da holder den seg som regel fersk i 5-7 dager i kjøleskapet. I løpet av den tiden er det viktig å fortsatt oppbevare osten i originalemballasjen eller i en lufttett beholder. Dette for at luft og bakterier ikke skal kunne få osten til å bli dårlig enda raskere.

Hva spiser og drikker man med camembert?

Camembert kan serveres bakt som den er, eller på oste- og spekematfatet sammen med diverse tilbehør. Osten passer spesielt godt til valnøtter, fiken og krydder som hvitløk og timian.

Når du skal velge drikke til camembert bør du satse på noe lett, for eksempel en rødvin som Beaujolais, Chenin Blanc, St Emilion og St Estephe. En tørr cider eller en tørr hvitvin passer også godt til denne osten.

Oppskrifter med camembert

Camembertost kan både bakes og serveres som den er. Her har vi håndplukket 4 fantastiske oppskrifter. Bon appétit!

[object Object] Oppskrifter med camembert

Nå kan du mer enn de fleste om camembert!

Forhåpentligvis har denne guiden vakt nysgjerrigheten din og åpnet for nye smaksopplevelser. Enten du har smakt camembert før eller du vil prøve osten for første gang, kan du utforske utvalget vårt nedenfor. Alle våre oster er alltid håndplukket og av beste kvalitet. Få dine favoritter levert rett på døra!

Bestill camembert med tilbehør fra AMOI

Ofte stilte spørsmål om Camembert

La oss snakke om cookies 🍪
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vår personvernerklæring kan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies. Googles retningslinjer for personvern.