Sommeren er kort, og det er også sesongen for de gode, solmodne tomatene. Med andre ord gjelder det å passe på bruke dem når de er på sitt aller beste. Denne smaksrike tomatsausen kan brukes som base i mange ulike retter, og er perfekt å ha liggende i kjøleskapet eller fryseren når du raskt og enkelt skal slenge sammen en god hverdagsmiddag.
Denne tomatsausen får kanskje en lysere, mer oransje farge enn en klassisk ferdig-tomatsaus. Dette avhenger av fargen på tomatene du bruker. Bruk gjerne en kombinasjon av røde, oransje og grønne tomater. Tomatsausen blir bare så god som råvarene du bruker, så utenfor tomatsesongen anbefaler vi å bruke hele, hermetiske tomater (de er tross alt lagt på boks mens de er på sitt beste!).
Den ferdige tomatsausen kan enten reduseres til en tykkere saus, eller brukes/fryses ned som den er. Bruk den som den er i en pastarett med burrata og basilikum, eller bland den med kjøtt/kjøttdeig for en bolognesevariant til pasta eller lasagne. Den kan også kokes opp med kraft, urter og fløte til en herlig tomatsuppe, eller brukes i en tomatrisotto eller til saus. Mulighetene er uendelige!
• 2 kg solmodne tomater eller 4 bokser hermetiske hele tomater (1600 g)
• 4 sjalottløk
• 4 hvitløksfedd
• 4 ansjosfileter
• 4 ss olivenolje
• 2 ss balsamicoeddik
• 100 g smør
• 1 ss sukker
• Salt og nykvernet pepper
1. Forvarm stekeovnen til 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en stor gryte som tåler å settes i ovn – gjerne en jerngryte.
2. Skjær tomatene i store båter i gryta, eller ha i de hermetiske tomatene. Skjær sjalottløken og hvitløken i grove biter, og ha dem også i gryta. Bland godt sammen med olivenoljen og balsamicoeddiken. Legg fire ansjosfileter oppi.
3. Sett gryta inn i ovnen uten lokk, og la den stå i 1 – 1 1⁄2 time, eller til løken er mør og gyllen og tomatene har blitt mørkere i fargen.
4. Tilsett smøret og sukkeret, og kjør til en jevn og smidig saus med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Tips: Oppbevar tomatsausen på rene glass med lokk i kjøleskapet. Der holder den seg i et par uker. Sausen kan også fryses til senere bruk. Da holder den seg i opptil ett år.