Hender det at du ergrer deg over dette? Du pakker frem matvarene fra handleposen, og det samler seg raskt et lite fjell med plastemballasje på kjøkkenbenken. Omtrent før du rekker å bytte pose i søppelkassa, er den full på nytt. Da er det kanskje på tide å slenge seg på ‘Zero Waste’-trenden?
I korte trekk går det ut på å bruke mindre, gjenbruke mer og resirkulere det man kan. I praksis kan det blant annet bety å handle brukte klær, kjøpe emballasjefri mat i løsvekt fra zero waste butikker eller å bruke bærenett på butikken fremfor å få med plastpose.
De mest dedikerte “greenfluenserne” lager også sin egen kompost, men det er forståelig nok ikke alle som har tid å dra den så langt i en travel hverdag.
Og du trenger faktisk ikke det heller, selv om du ønsker å redusere avfallet ditt betraktelig. For oss handler det om små og smarte grep som er enkle å gjennomføre og ikke krever for mye av oss. Hvem vet, kanskje ender det med en ny vane du i ettertid aldri ville vært foruten?
Her har du derfor tre litt mindre idealistiske grunner til å slenge deg på trenden, fordi du først og fremst bør gjøre det for deg selv hvis de nye vanene skal vedvare.
Hent frem symaskinen og reparer hull i yndlingsplaggene dine som du var redd det ikke fantes håp for. Er du glad i å lage mat, kan du alltids utforske spennende restematoppskrifter, da sparer du både tid og penger på å handle, og du får spist deg ut av fryser og kjøleskap.
Har du hage eller solvegg, kan du jo prøve å dyrke egne urter og grønnsaker på sommerhalvåret når temperaturene tillater det. Begynn allerede nå å tenke på hva som kan trives der du bor og hva du vil plante, så er du i gang! “Enkel” mestring i hverdagen, og en kreativ og miljøvennlig fritidsaktivitet - blir det bedre?
2. Mange sverger til glasskrukker når det kommer til å bygge en livsstil rundt Zero Waste. Det er praktisk fordi du lettere får kontroll over hvor mye du har igjen av noe, og vite når det er på tide å kjøpe mer. Dessuten holder de seg bedre i lufttette beholdere enn i åpne papirposer.
Du har antageligvis helt brukbare Norgesglass i boden du kan bruke. Sånn får du også et penere kjøkkenskap, perfekt for alle “kontrollfriker” der ute, uten at det går på bekostning av lommeboka.
Pro tip: bruk en etikettskriver (eller penn & papir) og teip på lokket, slik at du med en gang ser hva du leter etter når du åpner skuffen.
3. Sist men ikke minst, gjør det for godfølelsen - den skal ikke undervurderes! Den følelsen når man har gjort noe bra (eller bare litt bedre enn før), er ikke til å overse. Selv om du “bare” har byttet til en organisk sjampobar eller begynt å ta med egen kaffekopp til kaféen. En take-away kopp om dagen blir mange på et år…
Og når du begynner å tenke mer gjennom hva som tas med hjem, kan det hende du revurderer impulskjøp og mer aktivt velger kvalitet fremfor kvantitet. Noe som igjen booster godfølelsen og motiverer deg til å fortsette. En evig god sirkel!
Vi er på ingen måte eksperter på området, men det kan være lurt å starte i det små. Kanskje med et gjenbrukbart kaffefilter, eller ved å pakke brødskiver i matboks eller bivokspapir i stedet for plast eller aluminiumsfolie.
Skal du ut på en sjelden tur, går det fint an å leie turutstyr istedenfor å kjøpe nytt. Da kan du samtidig spare betydelige pengesummer.
Det er kanskje litt uvant i starten, men absolutt en mentalitet som er enkel å innføre og tilpasse det omfanget som passer deg best.
Lykke til!