Kanskje du er heldig og fortsatt har frukt og bær tilgjengelig i hagen - eller i fryseren? Du lurer kanskje på hvordan du kan få brukt opp alle disse herlige råvarene?
Høsten er høysesong for de aller beste råvarene vi har. Det er nå de norske eplene, pærene og plommene er på sitt aller beste.
Her er en samling høstdesserter og bakst vi liker godt, samt noen tips og triks til hvordan du kan konservere høstens beste frukt og bær for å få dem til vare lenger utover vinteren.
Pai med plomme og marsipankrem
Sprø paibunn, myk frangipane (marsipankrem) og saftige plommer. Hva mer kan ønske seg av en høstdessert?
Denne paien fra Mat på bordet får oss nesten til å sikle. Det er også mulig å bytte ut plommene med epler, pærer eller bær, så dette er virkelig en allsidig høstoppskrift.
Glutenfri smuldrepai med plomme
Denne enkle oppskriften passer utmerket for de som må holde seg unna gluten, og den er enkel å gjøre melkefri også. Bruk det du har tilgjengelig av sesongens plommer eller bær. Oppskriften er hentet fra boken Kjernesunt av Julie Ilona Balas.
Enkelt plommesyltetøy
Har du plommer til overs kan du lage dette enkle plommesyltetøyet med smak av appelsin og Grand Marnier. Det kan du bruke til frokost, på ostebordet eller i nye høstdesserter. Et godt tips til å få den deilige smaken av plomme selv utenom sesongen.
Eplemos
Sitter du med mye epler til overs kan vi virkelig anbefale å lage din egen eplemos. Dette er en utmerket måte å konservere epler på.
Eplemosen kan for eksempel brukes på brødskiva eller grøten, i bakst eller til viltkjøtt. For ikke å glemme klassikeren “tilslørte bondepiker”. Det glade kjøkken tipser også om at eplemos fint kan fryses ned. Pass bare da på å ikke fylle glassene helt fulle, for da kan de sprekke.
Her finner du oppskriften på eplemos fra Det glade kjøkken.
Kanelsnurrer med eplemos
Har du først laget din egen eplemos må du prøve deg på disse saftige kanelsnurrene med eplemos i fyllet! Kanel og epler går som hånd i hanske, så dette er virkelig en vinnende kombinasjon.
Her finner du en oppskrift vi har hatt hell med.
Saftig eplekake
Eplekake er en evig favoritt om høsten. Her er konditor Elin Vatnar Nilsen fra krem.no sin saftige variant.
Klikk her for å komme til oppskriften.
Og skulle du trenge flere tips til hva du kan bruke eplene til har krem.no samlet sine 15 beste epleoppskrifter her.
Pærekake med ingefær
Pære og ingefær er en fantastisk smakskombinasjon, noe Ina fra bloggen Mat på bordet viser i denne lettvinte oppskriften på pærekake med smak av ingefær. Se deres oppskrift her.
Sjokoladeterte med pære
En annen nydelig smakskombinasjon er pære og sjokolade. Vi har latt oss friste av denne flotte sjokoladeterten med pære. Terten er uten mel og veldig enkel å lage, i følge Ina fra Mat på bordet.
Posjerte pærer
Har du pærer til overs kan vi varmt anbefale å lage posjerte pærer. Det smaker nydelig til søte desserter, men er også en selvskreven gjest sammen med blåmuggost! Server dette til ostefatet for en spennende vri.
Her er en nydelig oppskrift på posjerte pærer fra magasinet Ren mat.
Rødvinspærer
Her er en annen vri på posjerte pærer, hvor de kokes i rødvin. Resultatet smaker ikke bare godt, de blir også flotte å se på! Disse rødvinsposjerte pærene har smak av vanilje og stjerneanis.
Klikk her for å komme til oppskriften fra Carolina Widell.
Klassisk blåbærpai
Denne blåbærpaien kan lages med både friske og frosne blåbær, så denne kan trylles frem når som helst på året. Denne oppskriften har vi funnet på bloggen Det søte liv, hvor Kristine Ilstad tipser om å servere blåbærpaien med vaniljesaus, krem og/ eller vaniljeis.
Solbærmoussekake
Har du først solbær i hagen, så har du gjerne så det bugner i slutten av sesongen. Da er denne friske moussekaken med solbær en perfekt avslutning på en bedre høstmiddag! For de som ikke er så heldige å ha solbær tilgjengelig, så finnes de som regel i fryseboksen på butikken også.
Se Matprats oppskrift her.
Enkle bærterter
Har du bær til overs fra sensommeren i fryseren er disse megaenkle bærtertene en super dessert. Du trenger ikke mange ingrediensene eller mye tid for å diske opp med denne lekre desserten.
Prøv oppskriften fra Mat på bordet her.
Chiasyltetøy
Et annet godt tips hvis du har bær til overs i fryseren er å lage dette enkle “syltetøyet” med chiafrø. Det er chiafrø som gjør at dette syltetøyet tykner. Dette syltetøyet trenger heller ikke å kokes, så oppskriften er både megarask og enkel.
Prøv oppskriften fra Julies matblogg.
Da er det bare å pakke frem frukten og sette igang med bakingen.
Vel bekomme!