Høsten er sesongen for alt som er godt - rotfrukter, sopp, bær og viltkjøtt. Viltkjøtt er en fantastisk råvare i sesong akkurat nå. Det er kortreist, bærekraftig, smakfullt og ikke minst - magert!
De fleste forbinder begrepet viltkjøtt med elg, hjort og rein, de vanligste typene viltkjøtt å få tak i. Men det omfatter også hare, rype, fasan, rådyr, dåhjort, bjørn og villsvin.
Felles for dem alle er at kjøttet er magrere og smaker litt kraftigere. Det sies også at viltkjøtt faktisk er litt sunnere enn kjøtt fra husdyr.
Av vitaminer er viltkjøtt først og fremst en god kilde til B-vitaminer, spesielt vitamin B12. Én porsjon biff eller stek av viltkjøtt vil gi mer enn dobbelt så mye B12 som anbefalt daglig inntak. Særlig reinsdyrkjøtt er rikt på vitamin B12. Viltkjøtt inneholder også mer vitamin B1 (tiamin) og B2 (riboflavin) enn storfekjøtt. (Kilde)
Siden viltkjøtt er magert, tåler det mye bruk av smør, fløte og brunost. Klassisk tilbehør som kantareller, rotgrønnsaker, fløtegratinerte poteter, rosenkål, tyttebærsyltetøy, rødvinssaus og urter slår aldri feil.
Tips! Et enklere hverdagsalternativ til rødvinssausen er å røre ut tyttebærsyltetøy med rømme.
Hjort med rødbete, kantarell, pastinakk og ginsaus. Dette er en oppskrift fra Truls Torp Karlsen, også kjent som Finessekokken. Han er vinner av MasterChef Norge, så det er ingen tvil om at denne oppskrifter holder høy standard. Oppskriften er laget sammen med Simen Vatne.
Gladkokkens oppskrift på ytrefilet av elg med soppstuing og tyttebærsmør gir oss vann i munnen. Dette er skikkelig høstmat!
Det glade kjøkken har delt farens oppskrift på elggryte. Dette fungerer like bra til hverdagsmiddag som til helgekos og fest. Gryten får en herlig smak av einebær, en naturlig følgesvenn til viltkjøtt.
Reinkjøtt er lett tilgjengelig mesteparten av året, spesielt reinskav som du finner i frysedisken året rundt. Lag en klassisk finnbiffgryte med grov potetmos til fra Julies matblogg. Finnbiff er så godt at det funker som festmat, men likevel raskt og enkelt nok til at det kan være hverdagsmiddag.
Kommer du over grytekjøtt av reinsdyr er dette en enkel og god oppskrift å prøve. Med eple, timian og rotfruktgrønnsaker.
Helles kitchen har laget en flott oppskrift på perfekt stekt hjort med fløtegratinerte søtpoteter, bakte gulbeter og smørdampet mangold. Klassisk, men med en liten vri på tilbehøret.
Sjekk også ut Helles kitchen sin oppskrift på viltsaus med portvin.
Her finner du Mat på bordet sin oppskrift på hjemmelaget tyttebærgelé. Et must til alt av viltkjøtt.
Nyt og dra nytte av høsten med norske råvarer i sesong!