16 aug. 2024
Det blir ikke påske uten påskeegget. Små og store venter besøk av en gavmild og spretten pelsdott i tiden fremover, men selv den mest rutinerte påskehare kan trenge litt inspirasjon!
Derfor har vi samlet våre ferdigfylte påskeegg, forslag til hva du kan fylle årets påskeegg med, og tips til eggjakten. Med andre ord: alt du trenger for å gjøre høytiden ekstra magisk!
Bestill hjem på døra, eller send en påskehilsen i gave!
Påskeegget bidrar til god stemning og gir oss unektelig en god feriefølelse, men hvor stammer egentlig tradisjonen fra? Dekorerte egg er faktisk mye eldre enn påsken selv. Tradisjonen med påskeegget går tilbake til førkristen tid da man feiret starten på vårsesongen.
Eggene symboliserte fruktbarhet, nytt liv og gjenfødelse etter den lange, kalde og mørke vinteren. Senere ble denne tradisjonen tilpasset kristendommen, og påskeegget fikk en ny betydning som et symbol på Jesu gjenoppstandelse.
I dag er påskeegget fremdeles en viktig del av feiringen verden over. Mange land har sine egne tradisjoner knyttet til påskeeggene, som å male og dekorere dem og å arrangere eggjakt spesielt til glede for de minste. Det symboltunge og kjære ritualet har overlevd gjennom mange århundrer og gir oss fremdeles glede og fellesskap i påskefeiringen, og interessen ser ikke ut til å avta!
Et påskeegg kan inneholde omtrent hva som helst, men det er vanligst å fylle egget med påskegodt som påskesjokolade, påskeskum og sjokoladeegg. Påsken er, sammen med julen, høytiden der vi spiser vi mest godteri, og mange velger å slå på stortromma og fylle egget til randen med salt, søtt og surt smågodt.
Tips til påskeegg til barn
Skal du gi påskeegg til barn, bør du vurdere å fylle det med andre ting i tillegg til godteri. Det kan være sunnere alternativer til påskegodtet som sukkerfrie pastiller, rosiner, klementiner, smoothie-poser, kjeks, leker, tegnebøker og aktivitetshefter som de kan hygge seg med hele påskeuka.
Klart barna skal ha påskeegg! For de minste er tradisjonen med påskeegg det beste med hele høytiden. Fyll opp eggene med deres favorittgodterier, og se det lille smilet bre seg fra øre til øre påskeaften.
Lyst til å overraske mannen eller kvinnen i ditt liv med et bugnende påskeegg? Gi dem et påskeegg med deres favorittgodterier, eller fyll opp et stort påskeegg som dere kan dele!
Påskeegg er ikke bare for barna! Fyll et påskeegg med luksuriøs marsipan, kandisert appelsin og fyldig påskekonfekt. Disse er perfekte til kose-spising langhelgen gjennom, med smaker som de voksne får beholde helt for seg selv.
Påsken er høytid for marsipan, og vi har tatt en prat med Nassim Ghassoul fra Marsipan Compagniet for å få vite mer om årets påskemarsipan!
Hvorfor er marsipan så populært til påske?
– Marsipan har blitt en sentral del av påskefeiringen på grunn av sin historiske og symbolske betydning. Den er lett å forme til figurer som kyllinger, egg, kaniner og frukt som passer til høytiden. Marsipan med masse mandler er heller ikke det mest usunne du kan spise i påsken. Marsipan er naturlig glutenfritt og som oftest vegansk og inneholder mange gode næringsstoffer fra mandlene. Marsipan med høyt mandelinnhold kan derfor være et sunnere alternativ til annet påskegodt.
Hvordan lager dere marsipankonfekten?
– I Marsipan Compagniet håndlager vi marsipanfigurer og marsipankonfekt med norsk marsipan som inneholder 52% mandler og er fri for mandeldråper. Vi håndmodellerer marsipanfigurer som kyllinger og kaniner. I tillegg lager vi tusenvis av marsipanegg som dyppes i eksklusiv sjokolade med smak av jordbær og sitron fra franske Valrhona og belgiske Callebaut.
Hva er påskens bestselgere?
– I påsken merker vi stor etterspørsel etter marsipan og sjokolade. Vi produserer mange påskeegg i ulike størrelser med påskemarsipan og sjokolade. Kolibristenger er definitivt en favoritt blant våre påskeprodukter sammen med påskesjokolade med miniperler laget med melkesjokolade. Vi tilbyr også konfektesker med søte og lekne figurer og marsipanegg som begge er populære å gi bort som påskegaver.
Hvordan skal ekte kvalitetsmarsipan smake?
– Er du ute etter en god marsipan er det flere ting du bør se etter. Kvalitetsmarsipan er laget av rene, naturlige ingredienser uten for mange tilsetningsstoffer eller fyllstoffer. Høyt mandelinnhold gir en god indikasjon på om det er en god marsipan. Mandler er hovedingrediensen i marsipan, så den bør derfor inneholde minst 50% mandler.
Til syvende og sist er smaken avgjørende. Kvalitetsmarsipan skal ha en rik, intens og ekte mandelsmak. Marsipan kan inneholde mandeldråper, og dette tilsettes for å få frem mandelsmaken og gjøre marsipanen mer bitter. Vi foretrekker marsipan uten mandeldråper og velger derfor mandler fra Valencia som har en mer utpreget mandelsmak.
Når man gir påskeegg avhenger av påsketradisjoner og hvor du bor, så når det er vanlig å få påskeegget varierer fra landsdel til landsdel og familie til familie.
Å finne påskeegget er halve moroa, så invitér til en lek der barna skal lete seg frem til påskeeggene! Her er noen forslag til hvor du kan gjemme eggene: