16 aug. 2024
Lam til påske er en selvfølge, men vet du hvordan du best tilbereder festmaten? Vi guider deg med spennende oppskrifter på påskelam, forslag til tilbehør og kjernetemperaturer for lam. Dessuten deler Daniel Slakter fra Annis Pølsemakeri sine beste tips for en vellykket påskemiddag. Lykke til!
Skrevet av Karoline Paasche
Sist oppdatert: 12.3.2024
Flotte lammestykker levert til påske fra Annis Pølsemakeri, Strøm-Larsen, Rosenberg Spiseforretning og Fjelberg Fisk & Vilt.
Lam til påsken har en lang historie som strekker seg tilbake til det gamle testamentet i bibelen. Ifølge jødisk tradisjon ble lammet brukt som offer i påskefeiringen, og i fortellingen ble blodet fra lammet brukt til å markere dørstolpene i jødiske hjem slik at Gud skulle se hvor israelittene bodde, og spare dem, når egypterne skulle straffes for hvordan de hadde behandlet dem.
I kristendommen har påskelammet en symbolsk betydning, da Jesus blir omtalt som “Guds lam” som ble ofret for å sone menneskets synder. I den kristne påskefeiringen spiser man derfor lam for å minnes Jesu offer.
Men det er også en praktisk grunn til at vi spiser lam denne tiden. Tradisjonelt sett har påsken vært en tid der sauebønder slaktet sauene sine. Dermed ble det naturlig å spise lam i påsken fordi det tilgjengeligheten var stor og kjøttet ferskt.
I dag er det mange som fortsatt holder liv i tradisjonen med å spise lam i påsken, selv om det ikke har en like sterk religiøs tilknytning til høytiden. Nydelig stekt lam med ovnsbakte rotgrønnsaker, friske salater og milde sauser er festmat og en smakfull tradisjon de fleste kan stille seg bak!
Lammecarré
Lammecarré kommer fra fremre del av ryggen på dyret, og er ytrefileten der ribbeina er renskåret og sitter på for et pent og eksklusivt uttrykk. Lammecarréen, med sitt møre og saftige kjøtt, anses av mange for å være den beste delen av lammet.
Lammebog
Lammebog er delen av lammet som kommer fra forsiden av dyrets skuldre og bryst. Dette området har en tendens til å være mer muskulært og derfor noe mer tyggemotstand enn andre deler av lammet. Lammebog egner seg godt til langsomme stekemetoder som braisering eller langtidssteking for å sikre at kjøttet blir mørt og saftig.
Lammeskank
Lammeskank kommer fra nedre del av dyrets ben. Denne har mye bindevev som gjør den ideell for langtidskoking der kjøttet faller av benet. Resultatet er en smaksrik og saftig del av kjøttet som kan være utrolig mørt når det tilberedes riktig.
Lammelår
Lammelår er en av de største delene av lammet og kommer fra bakparten av dyret. Dette møre kjøttstykket er kanskje det aller vanligste å spise av lam i påsken, gjerne hel- og langtidsstekt sammen med godt tilbehør.
Daniel Slakter, slakter og daglig leder ved Annis Pølsemakeri, har det travelt til påske. Kundene strømmer til og skal ha både lammecarré, lammebog, lammeskank og lammelår, men særlig sistnevne selges i hopetall.
– Vårt mest populære lammelår er det vi har fjernet lårbeinet på, men som fortsatt har skanken sittende på. Da får man et ekstra stilig lammelår som det er enda enklere å dele opp, tipser Daniel.
Perfekt når du vil imponere med en deilig lammemiddag uten å avansere for mye! Uansett hvilket du velger, er du sikret et minneverdig måltid, for det er ikke hvilke lam som helst som selges over disken hos Annis.
– Vi får inn et begrenset antall ferske lam fra Rønn Gård på Gålåfjellet. Dette er skikkelige høyfjellslam som spiser masse ville urter og vekster i fjellet og som har hatt det ordentlig bra. Dette reflekteres i smaken og kvaliteten på kjøttet – årets påskelam er akkurat passe feite, og fine og kjøttfulle!
Når det kommer til stykningsdel og tilberedning, har Daniel en soleklar favoritt:
– Jeg synes bog er noe av det beste på lammet. Den har mer bindevev, og litt tøffere muskler enn på låret. Så når bogen får kost seg lenge i ovn eller på grillen, blir den helt nydelig. Fettet og bindevevet smelter, noe som gjør kjøttet utrolig saftig og smakfullt. Det spiller ingen rolle om bogen ligger i ovnen i 3 eller 8 timer. Bogen blir bare bedre jo lenger den ligger, og kan stekes i alt fra 3 til 8 timer på lav varme (100-120 °C).
Hvis du ikke vil ta noen sjanser med påskelammet, er det tryggest å gå for etablerte oppskrifter som alle elsker. Disk opp med lammecarré, et helstekt lammelår, lammebog eller lammestek!
Klassisk lammestek
Tid: 2t 30min | Vanskelighetsgrad: Middels
Langtidsstekt lammebog
Klassisk lammelår med hvitløk & rosmarin
Tid: 4t
Lammecarré med urtecrust
Surret lammestek med rotgrønnsaker
Tid: 1t+ | Vanskelighetsgrad: Middels
Langtidsstekt lammelår
Tid: 5t | Vanskelighetsgrad: Middels
Lammeskiver på potetseng
Tid: 1t+ | Vanskelighetsgrad: Enkel
Er dette året du tester en litt mer spenstig oppskrift på lam? Prøv en vri med appelsin og basilikum, eller en eksotisk variant med smaker fra Asia, Midtøsten og Middelhavet.
Lammestek med ben
Medium: 65 °C | Medium pluss: 70 °C | Gjennomstekt: 75 °C
Surret lammestek u/ben
Lite stekt: 55-60 °C | Medium: 65 °C | Medium pluss: 70 °C | Gjennomstekt: 75 °C
Lammecarré
Lite stekt: 55 °C | Medium: 60-65 °C | Medium pluss: 70 °C | Gjennomstekt: 75 °C
Ytrefilet
Lite stekt: 55 °C | Medium: 60-65 °C | Medium pluss: 70 °C |
Gjennomstekt: 75 °C
Flatbiff og mørbrad
Lite stekt: 55 °C | Medium: 60-65 °C | Medium pluss: 70 °C |
Gjennomstekt: 75 °C
Kilde: MatPrat
Kjøttet er stjerna i de fleste påskemiddager, men det finnes masser av godt tilbehør å servere sammen med lammekjøttet! Her er noen forslag til hva du kan fylle tallerkenen med.
Ute etter en enkel saus til lam? Lammekjøttet skal være saftig i seg selv, men måltidet er ikke komplett uten en god saus. Rødvins- eller fløtesaus eller en sjy med urter, disse hever festmaten til neste nivå!
Til ekstra god høytidsmat er det nærmest en selvfølge at drikken skal stå i stil. Det er ikke til å komme bortifra at vin til lam er en storfavoritt, men det finnes så mange andre gode og alkoholfrie alternativer!
Frukt- og bærmosterer et godt valg av drikke til påskelam. Eplemosten gir en herlig balanse mellom sødme og syrlighet som kan utfylle den delikate smaken avlam.Man kan også tilsette kullsyrevann i eplemosten, som gjør at smaken ligner en alkoholfri sider. Fruktighet, friskhet og syre i perfekt harmoni!
Har du fortsatt rester av lam igjen i kjøleskapet når påsken er over? Etter store, tunge middager flere dager på rad kan det kanskje friste med noe litt lettere. Bruschetta, shawarma og gyros er bare noe av det du kan lage med lammerestene!
Når du kjøper lam på butikken (hørte vi slakteren?) får du fine og ferdig oppskårede stykker klare til tilberedning. Men har du lurt på hvordan man parterer lam? I videoen nedenfor viser Annis' dyktige slaktere deg hvordan lammet partereres, slik at du får den stykningsdelen du skal ha til påskemiddagen.