16 aug. 2024
Stadig flere av oss spiser pinnekjøtt på julaften, og omtrent en tredjedel har det på menyen i løpet av juletiden. Pinnekjøtt er superenkel julemat som omtrent lager seg selv. Her får du blant annet slakterens beste tips og en rekke fristende oppskrifter på smakfullt tilbehør til årets viktigste middag!
Hva er pinnekjøtt?
Pinnekjøtt er saltet, tørket og modnet for å få frem den gode smaken av lam eller får. Siden det er så salt før tilberedning, er det viktig å vanne ut pinnekjøttet i god tid for å få riktig mengde salt og konsistens på kjøttet. Husk gjerne tallene 30-3. Det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping. Dette vil stort sett alltid gi et bra resultat, men ta gjerne en titt på vår guide med masse forskjellige tips og triks for hvordan du lykkes med pinnekjøttmiddagen!
Pinnekjøttets historie
Pinnekjøtt er tradisjonell bondekost med røtter fra Vestlandet, et område med mye sauehold. Det er vanlig å slakte sauene på høsten, for så å salte og henge saueribbene til modning. Tidligere var salting og tørking av kjøtt en svært viktig konserveringsmetode, da man ikke hadde tilgang på kjøleskap.
Det tar minst 6-8 uker fra prosessen starter til du har ferdig pinnekjøtt. Saltingen binder til seg vann, som trekkes ut av kjøttet. Dette gjør at kjøttet får en mye lenger holdbarhet, og helt spesiell og konsentrert smak. Hvorfor nettopp dette ble til festmat kan nok ha noe med det høye fettinnholdet å gjøre – og kanskje fordi det ble ferdig modnet til jul.
Røkt eller urøkt pinnekjøtt?
Urøkt pinnekjøtt som kun er saltet er den typen flest velger til jul, men man får også tak i røkt pinnekjøtt, som er rødere av utseende. Røyking av pinnekjøtt gjøres fortsatt i noen tilfeller på gamlemåten, men er idag stort sett industrialisert. Dette er i bunn og grunn en konserveringsmetode, fordi kjemikalier fra røyken hindrer botulismefremkallende bakterier i å utvikles. Til syvende og sist er det kun en smakssak om du velger røkt eller urøkt pinnekjøtt.
Tradisjoner – til for å brytes?
Pinnekjøtt har litt samme status som nasjonalretten vår, fårikål. Det finnes purister som mener at det absolutt ikke skal klusses med tradisjonsmaten, og så har du de som liker å prøve litt nye ting. De senere årene har det vært mange nye måter å tilberede særlig disse to rettene. Mange bytter ut bjørkepinnene med stålrist, eller damper kjøttet med potetene i bunn av kjelen. Noen bytter ut vannet med øl eller eplejuice og Eyvind Hellstrøm innførte trekking av pinnekjøtt i kraft/buljong, så her er det absolutt mulig å prøve seg frem!
I jula, når man ikke har tid til feiltrinn, er det tryggest å få litt støtte fra kunnskapsrike kjøtthandlere. Her er 5 spørsmål du kanskje har stilt deg allerede, med svar fra Daniel Slakter fra vår partnerbutikk Annis Pølsemakeri i Oslobukta.
Hvordan sikre seg om at man kjøper pinnekjøtt av beste kvalitet?
– Pinnekjøttet skal være godt tørket, og det skal være speket. Det er kun tid som gir denne gode smaken, så man skal velge en leverandør som speker pinnekjøttet i 6 uker eller lenger. Da har pinnekjøttet tørket helt inn og det er tynt, hardt og har fått et nesten hvitt belegg. Det ser kanskje smått ut, og ut som at det er lite kjøtt på det, men det er sånn du ser at det er tørket skikkelig.
Det er også her du gjør et godt kjøp, siden det ikke er noe vann igjen i kjøttet, i motsetning til pinnekjøttet som ser ut som at det har mye kjøtt, så inneholder det bare mye vann, og er ikke tørket nok. Da betaler du også en mye høyere pris for vannet som fortsatt er igjen i kjøttet.
Hva bør man se etter når man velger pinnekjøtt hos slakteren?
– Kuttingen er også veldig viktig, spesielt om man skal servere dette som et festmåltid som det som oftest er. Pinnekjøttet skal kuttes mellom beina, og pinnene skal være "hele" slik at du ikke får splinter. Du får også en mer jevn fordeling mellom kjøtt og fett, og det blir kun pene stykker å servere gjestene dine. På denne måten er også kjøttet kuttet på tvers av fibrene, og man får en bedre spiseopplevelse.
Hvordan bør man oppbevare pinnekjøttet før tilberedning?
– Pinnekjøttet vårt pakkes i papirpose. Det skal ligge tørt, og gjerne litt svalt. Altså ikke i kjøleskapet der det er fuktig. Det kan også fryses ned om man ønsker det, ellers så kan det ligge både under senga eller i boden.
Finnes det spesielle triks eller teknikker for å sikre saftig og mørt pinnekjøtt?
– Nok tid til å dampe er viktig, og god nok temperatur på og vann i kjelen til at det er damp under hele prosessen. Planlegg for minst 3 timer med damping. Pinnekjøttet er ferdig når det lett slipper beina.
Hva er de vanligste feilene folk gjør når de tilbereder pinnekjøtt?
– Mange tror at pinnekjøtt kommer fra tre-pinner man legger nederst i kjelen. Det er feil, så du slipper både å kjøpe dyre trepinner på butikken, eller å gå ut å spikke dine egne.
Pinnene til pinnekjøttet får navnet fra de lange beina på pinnekjøttet, ribbeina.
I stedet for tre-pinner anbefaler vi å legge mandelpoteter med skall i bunnen av kjelen. Fyll vann til over potetene og legg så på pinnekjøttet over disse. Potetene vil bli konfitert i fettet til kjøttet, og få en helt nydelig smak. De sprekker ikke ved å ligge der i 3 timer, så de kan bli liggende under hele prosessen. Vær litt forsiktig når du skal ta dem ut til sist, bare.
Takk, Daniel! Da er det bare å følge disse rådene, og se frem til en eksepsjonelt vellykket pinnekjøttmiddag i år!
Selv om pinnekjøtt er en rett som omtrent lager seg selv, er det flere forskjellige fremgangsmåter du kan velge mellom når julemiddagen skal lages. Den klassiske varianten med damping på bjørkepinner holder i massevis for de fleste, men du kan også teste Annis metode med å dampe kjøttet på poteter i bunnen av kjelen, eller å trekke det i smakfull kraft. Her er et par forskjellige måter å tilberede pinnekjøtt på.
Klassisk tilberedning à la Matprat
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 3 t
Tilberedning i kraft à la Eyvind Hellstrøm
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: 3-4 t
Dampet på poteter à la Trines matblogg
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 3-4 t
Lise Finckenhagens 30-3
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 3 t
Øldampet pinnekjøtt
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: 3 t
Pinnekjøtt dampet i eplesaft
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: 2-3 t
Pinnekjøtt med rosmarin à la Fru timian
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: 2,5-3 t
Honningglasert pinnekjøtt
Vanskelighetsgrad: Avansert, Tid: 30 min (dersom du bruker ferdig pinnekjøtt)
Pinnekjøttmiddagen består av så mye mer enn bare det smakfulle kjøttet. Klassisk tilbehør består gjerne av kokte mandelpoteter, kålrotstappe, vossakorv, rørte tyttebær og pinnekjøttsaus. Hva med å prøve en herlig rødkålsalat til julematen i år?
Lise Finckenhagens rødkålsalat med klementiner og rosenkål
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 25 min
Trines matbloggs julesalat med frukt og bær
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 25 min
Luftig rotmos
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: Ca. 45 min
Klassisk kålrotstappe
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 20-40 min
Rødkål med fennikel
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: 45-50 min
Hjemmelaget vossakorv
Vanskelighetsgrad: Avansert, Tid: 40-60 min
Tyttebærsyltetøy
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 30 min
Lys & kremet pinnekjøttsaus
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 10-20 min
Løksaus
Vanskeliggetsgrad: Enkel, Tid: 10-20 min
Er du så heldig å sitte igjen med pinnekjøttrester? Foruten å dampe opp kjøttet til nok en julemiddag, kan du bruke det «pulled» i gryteretter eller til juletapas. Ta en titt på noen av de gode rettene du kan trylle frem med pinnekjøttrestene!
Pulled pinnekjøttburger
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 15 min
Pinnekjøttgryte med chili og linser
Vanskelighetsgrad: Middels, Tid: 50-60 min
Couscous-salat med pinnekjøtt og julepølse
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 40-50 min
Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 45 min
Pinnekjøttwrap med rosenkål
Vanskelighetsgrad: Enkel, Tid: 30 min
Pinnekjøttrester med naan, raita & mango + 4 andre
Vanskelighetsgrad: Avansert, Tid: 60+ min