15 nov. 2024
Svineribbe, flatribbe, familieribbe og juleribbe. En kjær matrett med mange navn. Ribbe er det vanligste valget på julaften, og faktisk spiser over halvparten av oss denne tradisjonsrike julemiddagen den 24. desember.
Er du nervøs for å mislykkes med årets juleribbe? Her får du gode tips til tilberedning fra Jan Strøm-Larsen, samt populære oppskrifter og andre triks som gjør forberedelsene lekende lett!
Sånn velger du ribbe
Det første du må ta stilling til er hvilken type ribbe du skal ha. Blir det ikke jul uten sprø svor, kan du naturlig nok heller ikke velge den magreste ribba. Flatribbe, eller tynnribbe som det også kalles, er selve ribbestykket. Denne er mer marmorert, som betyr at kjøtt og fett ligger lagvis. Det er denne typen ribbe det selges mest av, og som er vanligst å servere til jul.
Men det finnes også en annen type ribbe, nemlig familieribbe. Denne inneholder det samme som flatribbe, men er magrere og har med kotelettkjøttet. Familieribbe er også et rimeligere alternativ til tynnribbe.
Jan Strøm-Larsen fra familiebedriften Strøm-Larsen på Torshov i Oslo, er klar i sin tale:
"Det viktigste å tenke på når du skal velge ribbe, er å finne en med god marmorering, altså at den har kjøtt og fett lagvis fordelt. Dette gjør den saftig. Den skal også ha litt fett under svoren for at den skal bli ordentlig fin og sprø."
Start forberedelsene tidlig!
Fersk ribbe er alfa omega for smaken og resultatet. Derfor er det mange som ønsker å kjøpe ribbe fra slakteren. Mange kan nok bli skuffet over lange ventetider og i verste fall: tom disk. Dropp timeslange køer og julestress i byen og bestill fra byens beste slakterbutikker gjennom oss! Vi leverer ribbe hjem på døra tett opptil jul, så har du en ting mindre å tenke på.
Uansett er det å få ribba i hus i god tid bare positivt, ettersom den holder seg godt i kjøleskap og dessuten bør krydres og få godgjøre seg en stund før den skal stekes. Det bekrefter også Strøm-Larsen:
"Kjøper du den fersk og vakumert kan den ligge i kjøleskap i 6-8 dager. Er den frossen bør den tas ut av fryseren 4 dager før og legges i kjøleskap for tining."
Mange lurer på hvor mange dager i forveien ribba skal saltes, da det ofte varierer fra oppskrift til oppskrift. Det meste går bra, men skal du gjøre det korrekt etter Jans bok, er dette fasiten:
"Ribba bør krydres med salt og pepper 1 dag før du skal steke den."
Bestill årets juleribbe fra ekte slakterbutikker!
Da har du kanskje ribba på plass, men hva så? Det kan virke overveldende å skulle finne ut av beste tilberedningsmetode helt på egenhånd, men heldigvis er det hjelp å få! Kjøttekspert Jan Strøm-Larsen gjør det på følgende måte, og er det godt nok for ham, er det vel ikke noe å lure på?
"Damp ribben i 30-40 minutter med vann i langpanne og med folie over på 200 grader. Legg noe under ribba så den kommer i spenn og fettet renner av. Ta så ut vannet og sett varmen ned på 150 grader, til ribba får en kjernetemperatur på 70 grader."
Men vi er ikke ferdige helt enda, det er nemlig mot slutten av steketiden at magien skjer. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves! Følger du Jans neste tips, er du så godt som sikret en perfekt ribbe:
"Til slutt setter du opp temperaturen i ovnen til 220 grader, og steker den til den har fått en kjernetemperatur på 85 grader."
Det er mange måter å gå frem på når julemiddagen skal tilberedes! De siste årene har det blitt populært å langtidssteke ribba på lav temperatur. Dette skal føre til et ekstra saftig resultat dersom det gjøres riktig, og passer for deg som står opp tidlig på julemorgenen for å sette i gang med matlagingen.
Andre foretrekker å gå i gang med julemiddagen to timer før den skal stå på bordet. Godt kan det bli uansett! Her er et par forskjellige måter du kan tilberede juleribba på.
Langtidssteking à la Heia Mat
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 30 minutter forarbeid + 8 timer steketid
Dampovn/kombidampovn à la Jons matblogg
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 2 ½ time
Rask fremgangsmåte à la Eyvind Hellstrøm
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 3 timer
Tradisjonell fremgangsmåte à la Ingrid Espelid Hovig
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 2 - 2 ½ timer
Sous vide à la Lars spiser
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 36 timer sous vide + ca 20 minutter steking
En ribbetallerken består av mye godt ved siden av kjøttet, blant annet medisterkaker, julepølse, sosisser, ribbesaus, mandelpoteter, svisker, surkål eller rødkål. Dette enkle og vanvittig gode ribbe-tilbehøret bør stå på bordet på julaften!
Krydret ribbesaus med eple
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 20 minutter
Medisterkaker
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: Ca 1 time
Medisterpølser/julepølse
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1 ½ time
Sosisser
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1 ½ time
Rødkål og surkål
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 1 time
Kokte mandelpoteter
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 20 minutter
Honningstekte epler med løk og svisker
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 15 minutter
Det klassiske er ikke for alle. Enkelte av oss er vågale nok til å prøve en spennende vri på den tradisjonelle julemiddagen på selveste julaften. Disse oppskriftene er for deg som tør å eksperimentere med den folkekjære juleribba!
Asiatisk ribbe med sesamsjy
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 4 timer
Ribbe med appelsin, ingefær og anis
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 4 ½ time
Ribbe med appelsinsaus og fløtekaramellpoteter
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 4 ½ time
Ribbe med koreanske smaker
Vanskelighetsgrad: Middels | Tid: 2 ½ time
Er du så heldig å ha ribberester til overs etter julaften er det vanlig å skjære ribba i tynne skiver og spise som pålegg, gjerne på godt brød sammen med en grov sennep. Men det finnes også mange andre spennende måter å få brukt opp restene på. Bare se på disse fristende oppskriftene med ferdigstekt ribbe!
Ribbetaco med ølglaze, bao buns og pizzabrød med karibisk ribbejerk
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1-2 time
Soyaglaserte ribbebiter
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 30 minutter
Chili con carne med ribberester
Vanskelighetsgrad: Lett | Tid: 2 timer
Vietnamesiske vårruller med ribbe +++
Vanskelighetsgrad: Avansert | Tid: 1 time+