Vi spiser sjelden så mye kjøtt som i jula. Tonnevis av ribbe, pinnekjøtt og julepølse tas med inn i de tusen hjem til julefeiringen. Venter du vegetarianske gjester eller ønsker du å kutte i kjøttkonsumet denne høytiden? Fra forretter til hovedretter og tilbehør – vi har samlet all den beste vegetariske julematen!
Vegetariske forretter
Vegetariske hovedretter
Klassiske vegetarfavoritter
Tilbehør til vegetarisk julemat
Ofte stilte spørsmål om Vegetarmat til jul
Vegetariske forretter
Årets kanskje viktigste måltid, selveste julemiddagen, tar ofte tid å lage i stand. Ha en forrett i ermet, så gjestene ikke går sultne!
Det finnes faktisk masse god og kjøttfri julemat, som ikke er noe særlig vanskeligere å tilberede enn kjøttbaserte tradisjonsretter. Her har du noen oppskrifter som er godt likt blant vegetarianere!
Når det kommer til tilbehør er mulighetene nær sagt uendelige, fordi det meste er vegetarisk fra før. Her er noen forslag på tilbehør til festmiddagen.
Hva vegetarianere spiser til jul kan variere like mye som hos de av oss som spiser kjøtt. Når det kommer til forrett, tilbehør og dessert, kan de ofte spise det samme som resten av selskapet.
Klassiske hovedretter er nøttestek, vegisterkaker og til og med vegetarisk ribbe og pinnekjøtt (laget med vegetardeig og kjøtterstatter).
Det meste finnes i en eller annen kjøttfri variant nå til dags, så ikke la deg skremme av å få besøk av en vegetarianer! Det er nemlig ikke så vanskelig å tilberede et fullverdig vegetarisk måltid som man kanskje skulle tro.
Dette kan være belgfrukter som linser, bønner og kikerter eller grønnsaker som rødbeter, aubergine, søtpotet, sopp og gresskar. Andre dekker proteinbehovet med soyaprodukter som tofu.
Ønsker man at maten skal minne om kjøtt, finnes det en rekke produkter på markedet som etterligner smaken og ikke minst konsistensen av ekte kjøtt. På den måten kan også vegetarianere spise “falske” pølser, kjøttboller, burgere og lignende.
Vegetarisk trenger altså ikke være hverken kjedelig eller begrensende!
Å være/ bli vegetarianer har flere fordeler. Det kan være helsemessige, miljømessige, økonomiske, religiøse og/ eller moralske årsaker til at man velger å kutte kjøttet vekk fra kostholdet.
Mer bærekraftig for planeten (mindre bruk av ressurser).
Lavere kolesterol og bedre blodsukkerkontroll.
Et plantebasert kosthold kan gi mye fiber, mineraler og sporstoffer.
Et vegetarisk kosthold er assosiert med lavere risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes og kreft.
Helsefremmende effekter forutsetter et godt sammensatt vegetabilsk kosthold.
Som svart over, bringer vegetarianisme med seg en rekke helsefordeler.
Det kan være en svært sunn måte å leve på, gitt at det gjøres riktig. Da er det viktig at man gjør grundige undersøkelser i forkant av å legge om kostholdet.
Det går fint an å dekke kroppens proteinbehov med et vegetarisk kosthold, så lenge du har et bevisst forhold til hvilke kilder du erstatter kjøttet med.
Spiser man for ensidig (f.eks. bare ris eller bønner), kan proteinmangel oppstå, men det er ikke så fort gjort som mange tror.
Kort forklart: En vegetarianer spiser ikke dyr, verken husdyr, vilt, fugl, fisk eller skalldyr.
I tillegg til dette unngår veganere også produkter som kommer fra levende dyr, som egg, kaviar, honning, ost, melk ol. Veganere går altså et steg og styrer unna all mat av animalsk opprinnelse. Dette fordi man mener at selv om produksjonen av disse varene ikke tar liv, vil den fremdeles påvirke og forstyrre dyrenes livskvalitet og naturlige livssyklus.
Nei, ikke alt godteri er vegetarisk. Det er lett å overse, men det kommer av at godteri veldig ofte inneholder gelatin. Det er et protein som utvinnes fra kokte dyrekadavre og ofte brukes som tykningsmiddel i søtsaker, men også mange andre hverdagslige matprodukter.
Ja, mange vegetarianere spiser egg. De unngår alle typer kjøtt og baserer kostholdet sitt på matvarer fra planteriket, men skiller seg fra veganere som heller ikke spiser produkter som kommer fra dyr, slik som egg, meieriprodukter og til og med honning.
Som vegetarianer kan man ha et variert og næringsrikt kosthold basert på plantebaserte matvarer. Dette inkluder frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø, fullkorn, meieriprodukter, plantebaserte proteinprodukter og så videre.
Man trenger ikke å spise kjøtt for å dekke næringsbehovene, men det er viktig å passe på at kostholdet er balansert og inneholder næringsstoffer som kroppen trenger, som proteiner, jern, kalsium, vitamin B12 og omega-3-fettsyrer.
Vanligvis spiser ikke vegetarianere fisk. Vegetarianere ekskluderer alle former for kjøtt fra kostholdet sitt.
Personer som inkluderer fisk i kostholdet sitt, men spiser vegetarisk ellers, kalles pescetarianere.
Vegetarianere fokuserer hovedsakelig på plantebasert ern æring og unngår animalske produkter som kjøtt, fjærfe og fisk.
Hva vegetarianere spiser til jul kan variere like mye som hos de av oss som spiser kjøtt. Når det kommer til forrett, tilbehør og dessert, kan de ofte spise det samme som resten av selskapet.
Klassiske hovedretter er nøttestek, vegisterkaker og til og med vegetarisk ribbe og pinnekjøtt (laget med vegetardeig og kjøtterstatter).
Det meste finnes i en eller annen kjøttfri variant nå til dags, så ikke la deg skremme av å få besøk av en vegetarianer! Det er nemlig ikke så vanskelig å tilberede et fullverdig vegetarisk måltid som man kanskje skulle tro.
Dette kan være belgfrukter som linser, bønner og kikerter eller grønnsaker som rødbeter, aubergine, søtpotet, sopp og gresskar. Andre dekker proteinbehovet med soyaprodukter som tofu.
Ønsker man at maten skal minne om kjøtt, finnes det en rekke produkter på markedet som etterligner smaken og ikke minst konsistensen av ekte kjøtt. På den måten kan også vegetarianere spise “falske” pølser, kjøttboller, burgere og lignende.
Vegetarisk trenger altså ikke være hverken kjedelig eller begrensende!
Å være/ bli vegetarianer har flere fordeler. Det kan være helsemessige, miljømessige, økonomiske, religiøse og/ eller moralske årsaker til at man velger å kutte kjøttet vekk fra kostholdet.
Mer bærekraftig for planeten (mindre bruk av ressurser).
Lavere kolesterol og bedre blodsukkerkontroll.
Et plantebasert kosthold kan gi mye fiber, mineraler og sporstoffer.
Et vegetarisk kosthold er assosiert med lavere risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes og kreft.
Helsefremmende effekter forutsetter et godt sammensatt vegetabilsk kosthold.
Som svart over, bringer vegetarianisme med seg en rekke helsefordeler.
Det kan være en svært sunn måte å leve på, gitt at det gjøres riktig. Da er det viktig at man gjør grundige undersøkelser i forkant av å legge om kostholdet.
Det går fint an å dekke kroppens proteinbehov med et vegetarisk kosthold, så lenge du har et bevisst forhold til hvilke kilder du erstatter kjøttet med.
Spiser man for ensidig (f.eks. bare ris eller bønner), kan proteinmangel oppstå, men det er ikke så fort gjort som mange tror.
Kort forklart: En vegetarianer spiser ikke dyr, verken husdyr, vilt, fugl, fisk eller skalldyr.
I tillegg til dette unngår veganere også produkter som kommer fra levende dyr, som egg, kaviar, honning, ost, melk ol. Veganere går altså et steg og styrer unna all mat av animalsk opprinnelse. Dette fordi man mener at selv om produksjonen av disse varene ikke tar liv, vil den fremdeles påvirke og forstyrre dyrenes livskvalitet og naturlige livssyklus.
Nei, ikke alt godteri er vegetarisk. Det er lett å overse, men det kommer av at godteri veldig ofte inneholder gelatin. Det er et protein som utvinnes fra kokte dyrekadavre og ofte brukes som tykningsmiddel i søtsaker, men også mange andre hverdagslige matprodukter.
Ja, mange vegetarianere spiser egg. De unngår alle typer kjøtt og baserer kostholdet sitt på matvarer fra planteriket, men skiller seg fra veganere som heller ikke spiser produkter som kommer fra dyr, slik som egg, meieriprodukter og til og med honning.
Som vegetarianer kan man ha et variert og næringsrikt kosthold basert på plantebaserte matvarer. Dette inkluder frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø, fullkorn, meieriprodukter, plantebaserte proteinprodukter og så videre.
Man trenger ikke å spise kjøtt for å dekke næringsbehovene, men det er viktig å passe på at kostholdet er balansert og inneholder næringsstoffer som kroppen trenger, som proteiner, jern, kalsium, vitamin B12 og omega-3-fettsyrer.
Vanligvis spiser ikke vegetarianere fisk. Vegetarianere ekskluderer alle former for kjøtt fra kostholdet sitt.
Personer som inkluderer fisk i kostholdet sitt, men spiser vegetarisk ellers, kalles pescetarianere.
Vegetarianere fokuserer hovedsakelig på plantebasert ernæring og unngår animalske produkter som kjøtt, fjærfe og fisk.
Vi bruker cookies for å forbedre nettsiden og gi deg en unik kundeopplevelse. I vårpersonvernerklæringkan du lese mer om dette. Ved å trykke «Aksepter alle», godkjenner du bruken av cookies.Googles retningslinjer for personvern.